Pelvic Congestion Syndroom

Bij een derde van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd komen chronische buikklachten voor. Als deze klachten langer dan zes maanden bestaan, kan er sprake zijn van bekkenspataderen. Vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd tussen de 20 en 45 jaar, meestal na meerdere zwangerschappen, wordt dit gezien.

Heb ik dit ook?

In de praktijk zijn de klachten onder drie groepen te verdelen:

  1. vrouwen met spataderen in de schaamstreek die daardoor niet kunnen zitten op een fietszadel of pijn hebben bij het plassen of vrijen;
  2. vrouwen met een zwaar gevoel of pijn in de onderbuik waarvoor geen verklaring is gevonden;
  3. vrouwen waarbij spataderen in de bovenbenen, ondanks behandeling,

Oorzaak

Rond de baarmoeder en de eierstokken kan pijn optreden door stuwing van bloed in de aders. De kleppen in deze aders ontbreken vanaf de geboorte of werken niet goed meer na zwangerschap(pen) of door hormonale oorzaken.

Het eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek aan ziekenhuis Nij Smellinghe vindt er onderzoek plaats door middel van een duplexonderzoek op de afdeling Functieonderzoeken. Aansluitend heeft u een gesprek met de vaatchirurg en/of de verpleegkundig specialist op de polikliniek Vaatchirurgie. De uitslagen van het onderzoek worden dan met u besproken en er wordt, in overleg, een behandelplan voorgesteld.

Vervolg

De diagnose kan worden vastgesteld door middel van een flebogram. Dat is een röntgenfoto van de aderen, waarbij contrastvloeistof via een catheterprik in de lies wordt toegediend.

Behandeling

Het stellen van de diagnose en de behandeling lopen enigszins in elkaar over; als er op het flebogram spataderen in het bekken zichtbaar zijn, vindt tijdens dit onderzoek ook de behandeling plaats. Deze behandeling noemen we embolisatie. Hierbij wordt door middel van het inbrengen van coils (die lijken op een balpenveertje) het stollen van het bloed in de uitgezette spataderen uitgelokt. Dit gebeurt door de ader onder plaatselijke verdoving aan te prikken.

Afhankelijk van de hoeveelheid spataderen, wordt de behandeling in één of meerdere keren uitgevoerd. Het gaat om een behandeling met dagopname. Na de behandeling dient u het enkele dagen rustig aan te doen: geen zware dingen tillen, niet sporten en niet teveel traplopen.

Complicaties komen weinig voor en zijn gering van aard. Tot twee à drie weken na de behandeling kan er sprake zijn van pijnklachten die lijken op menstruatiepijn.

Als een bevalling minder dan een jaar geleden is of als het gezin niet voltooid is, wordt geadviseerd de behandeling uit te stellen.

 

Bron: Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.