Diabetes

Als je diabetes hebt, kun je te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Je hebt daar meer kans op dan mensen zonder diabetes. Door diabetes worden de bloedvaten dikker en stugger, en ze raken eerder beschadigd.

Door de problemen met je bloedvaten blijven vetten in het bloed gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor die vernauwen. Dat heet aderverkalking (atherosclerose). Daardoor stroomt het bloed minder gemakkelijk door je lichaam, zodat andere organen minder bloed en zuurstof krijgen. En dat kan weer leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding.

Wat kun je doen tegen hart- en vaatproblemen?

  • beweeg als je dat kunt (pak vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift, loop naar de winkel)
  • let op je gewicht en val zo nodig iets af: een paar kilo maakt al veel verschil
  • let op je voeding en vermijd zoveel mogelijk verzadigde vetten
  • let op je cholesterolgehalte
  • let op je bloeddruk
  • rook niet

Artsen schrijven medicijnen voor. Bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk en trombose, en om het cholesterol te verlagen. Ook kun je geopereerd worden aan je hart en bloedvaten. Maar dat zijn lapmiddelen, het is beter om de problemen voor te zijn.

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij diabetes

Mensen met diabetes krijgen eerder trombose dan andere mensen. En het lichaam repareert beschadigde bloedvaten niet zo goed als bij mensen zonder diabetes. Onderzoekers proberen te achterhalen hoe dat komt.

Door onderzoek weten we al wel dat cholesterolverlagende medicijnen belangrijk zijn om problemen te voorkomen. En er is een speciale lamp uitgevonden die aan de huid meet of iemand een grote kans heeft op hart- en vaatziekten. Zodat er eerder behandeld kan worden.

www.diabetesfonds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.